Oolong je označení pro skupinu polozelených čínských čajů, které charakterizuje tradiční způsob zpracování, zahrnující zavadání lístků na prudkém slunci a oxidace následovaná rolováním.
Tento oolong pochází z taiwanské farmy, která však leží na území čínské provincie Fujian. Ostrov Tchai-wan kdysi Portugalci nazvali Formosa, čili Krásný. Specialitou taiwanských pěstitelů je právě výroba oolongu. Z tmavě zelených, nepravidelně svinutých čajových lístků získáme nálev zlaté barvy, svěží vůně a příjemně zaoblené chuti s lehce praženou notou.
Obsah kofeinu: střední
Chuť a vůně
Příjemná, nasládlá, lehce pražená chuť a svěží květinová vůně.
Doporučené dávkování
Na jeden šálek doporučujeme 2 g čaje Oolong Formosa. Balení 50 gramů vám tedy postačí k přípravě 25 šálků.
Příprava
Na šálek dejte 1 čajovou lžičku čaje. Zalijte vodou o teplotě 90°C a ponechte 3-5 minut louhovat. Poté přeceďte.
Tento čaj je určen k přípravě až pěti nálevů.
Hodí se i k přípravě ledového čaje.
Země původu
Čína