Pistácie jsou drobné, avšak výživně bohaté ořechy, které pocházejí z rostliny rodu Pistacia. Pocházejí z oblasti západní Asie a Středního východu, a jsou oblíbené po celém světě díky své jedinečné chuti a celkové všestrannosti v kulinářském využití.
Loupané pistácie jsou ty, u kterých byla odstraněna tvrdá vnější skořápka, zanechávajíc tak jen samotné ořechové jádro. Jsou lehce slané a mají charakteristickou zelenkavou barvu. Můžete je jíst samotné jako zdravé mlsání, nebo je použít v mnoha různých receptech, od sladkých až po slané. Jsou také populární jako přísada do zmrzliny, cukrovinek, salátů nebo jako součást pečení a vaření.
Složení
Může obsahovat stopy arašídů, obilovin - lepek a semen. Průměrné výživové hodnoty na 100 g výrobku: Energie: 571 kcal, Rostlinné tuky: 46 g, Proteiny: 21 g, Uhlohydráty: 28 g, Vitamíny: A, B6, C, E, K, Vláknina: 10 g, Vápník: 110 mg, Železo: 4,2 mg, Selen: 9,3 µg, Fosfor: 485 mg, Hořčík: 120 mg, Sodík: 0,01 g.
Země původu
Írán