Šalvěj je aromatická bylina známá jako koření a léčivka již od starověku. V USA se používá na vepřové maso a klobásy, v Anglii je tradičním kořením do nádivky do drůbeže a Holanďané užívají horký nápoj připravený ze šalvěje a mléka. Je výborná ke kořenění pečených mas a ryb, do omáček i k dochucení sýrů.
Šalvěj je součástí oblíbené směsi provensálské koření, je také častou složkou bylinných čajů, kde má široké užití.
Nálev přispívá ke správné činnosti dýchacího a trávicího systému, podporuje hormonální rovnováhu (menopauzální komfort) a přirozenou obranyschopnost organismu. Používá se i k obkladům a ke kloktání.
Chuť a vůně
Pikantní bylinná sladká chuť s tóny eukalyptu, borovice, petržele a celeru.
Druh kuchyně, ve které se šalvěj s oblibou používá
Na co se šalvěj většinou používá
Kde se pěstuje
Středomoří, Asie
Na co se používá
Na pečená masa, nádivky, do klobás, mletých mas, paštik, na ryby a mořské plody, k zelenině, houbám, luštěninám, pečeným bramborám, do omáček, polévek, na sýry, pomazánky, bylinková másla i při pečení chleba.
Upozornění
Nedoporučuje se pro děti a pro těhotné a kojící ženy.
Recept
Nálev: bylinku zalijte vroucí vodou v poměru 2 čajové lžičky na 250 ml, ponechte 10-15 minut louhovat, poté přeceďte.
Pije se 1-2x denně.
Odvar pro zevní použití: 2 čajové lžičky se povaří 10 minut ve 250 ml vody, nechá se ještě 15 minut louhovat a přecedí.
Země původu
Albánie