Ajowan (Adžvan), též u nás známý jako koptský kmín, se v indické kuchyni obvykle praží či smaží na přepuštěném másle ghí, aby se rozvinulo aroma koření. Ajowan je vůní podobný tymiánu, chutí anýzu a oreganu, ale jelikož má mnohem ostřejší chuť, užívá se v menším množství. Protože ajowan působí jako přírodní prostředek proti nadýmání, často se přidává do čočky. V Afganistánu se sype na chléb a slané pečivo.
Chuť a vůně
Nahořklá, ostrá chuť připomínající anýz a oregano, vůně podobná tymiánu.
Druh kuchyně, ve které se ajowan s oblibou používá
Na co se ajowan většinou používá
Kde se pěstuje
Indie, Írán
Na co se používá
Na zeleninové pokrmy, luštěniny, houby, při přípravě polévek, dušených mas, ryb, kari, na grilovanou drůbež, jako posyp na chléb a sušenky.
Příprava
Vhodná je úprava smažením na přepuštěném másle (ghí).
Upozornění
Těhotné a kojící maminky by neměly užívat Ajowan kvůli možným nepříznivým účinkům na vývoj miminka. Ve vysokých dávkách je Ajowan považován za toxický a může dojít k vážné otravě.
Země původu
Indie
Míša z Království doporučuje
Přidejte špetku ajowanu do rýže pro příjemnou vůni a chuť po tymiánu.