Paprika sladká maďarská

 
Koření Paprika sladká maďarská
Balení 40 g 32 Kč koupit Balení 80 g 64 Kč koupit volná
váha vybrat
S větším balením ušetříte :-)
 
Zboží je skladem na prodejně Nuselská 10, Praha 4 Jak je zboží zabaleno?
Jednotková cena: 80,- / 100 g Cena: 80,- / 100 g

Tato paprika je nejvyšší kvality ASTA 180, tedy intenzivní červené barvy a chuti. ASTA je číslo, kterým se udává množství červeného barviva obsaženého v paprice. Čím více je tohoto barviva v paprice, tím vyšší je schopnost papriky barvit. Standardní paprika, která je vhodná pro běžnou přípravu jídla, je považována ASTA 80. Papriky s vyšším číslem jsou používány především tam, kde je žádána vysoká kvalita a výrazná červená barva, jako např. u gulášové polévky či v domácích uzeninách. Paprika má vysoký obsah vitamínu C a provitamínu A (beta karoten). Zvláštní vlastností papriky je, že po požití člověka příjemně zahřeje.

Maďarská paprika se hodí především do teplé kuchyně, ve které se naplno využije její barvící schopnost. 

Chuť a vůně Nasládlá, příjemná papriková chuť i vůně.
Druh kuchyně, ve které se sladká paprika s oblibou používá
 
Na co se sladká paprika většinou používá
 
Kde se pěstuje Pochází ze Střední Ameriky, ale dnes se pěstuje po celém světě.
Na co se používá K dochucení široké škály pokrmů: do polévek, omáček, ke všem druhům masa, sýrům, vaječným a zeleninovým pokrmům, do pomazánek, dresinků, těstovin, na pizzu i do rizota.
Zajímavost Jak se vlastně paprika vyrábí?
Paprika se vyrábí ze sušených paprikových lusků, které se nejdříve nadrtí. Následně se oddělí přes síta semínka, čistá dužnina se rozemele a sterilizuje přehřátou párou. Aby paprika neztratila svou barvu, přidává se před sterilizací olej.

Proč některá paprika pálí a jiná je sladká?
Pálivost papriky je dána množstvím alkaloidu kapsaicinu, který je v mleté paprice obsažený. Sladká paprika má kapsaicinu méně, pálivá více. Nejsilnější a nejostřejší papriky jsou chilli papričky a kayenský pepř.
Recept POLÉVKA Z ČERVENÉ ČOČKY

1 cibule, 2 stroužky česneku, 2 mrkve, 4 brambory, 150g červené čočky, 4 lžíce oleje, 2 lžičky mleté papriky, 1 lžička mletého římského kmínu, pepř, sůl, šťáva z 1/2 citronu, 1l vody, 1 hrst hladkolisté petrželky

Cibuli nakrájejte nadrobno, mrkev a brambory na kostičky, čočku propláchněte a nechte okapat. Na oleji zpěňte cibuli, přidejte drcený česnek, mrkev a brambory a pár minut restujte. Vsypte čočku a koření a chvíli opékejte, až se koření rozvoní. Zalijte vodou a vařte 15 minut, osolte, vlijte citronovou šťávu a ozdobte nakrájenou petrželkou.
Země původu Maďarsko