Tato paprika je nejvyšší kvality, tedy ASTA 160. Asta je kolorimetrický index, tedy toto číslo udává množství červeného barviva obsaženého v paprice. Standardní paprika, která je vhodná pro běžnou přípravu jídla, je 80. Paprika s Astou 160 se využívá především tam, kde je žádána vysoká kvalita a výrazná červená barva. Paprika má vysoký obsah vitamínu C a provitamínu A (beta karoten). Zvláštní vlastností papriky je to, že po požití člověka zahřívá.
Španělská paprika má své místo především ve studené kuchyni, protože při tepelném zpracování má tendenci zhořknout.
Chuť a vůně
Nasládlá, příjemná papriková chuť i vůně.
Druh kuchyně, ve které se sladká paprika s oblibou používá
Na co se sladká paprika většinou používá
Kde se pěstuje
Pochází ze Střední Ameriky, ale dnes se pěstuje po celém světě.
Na co se používá
K dochucení široké škály pokrmů: do polévek, omáček, ke všem druhům masa, sýrům, vaječným a zeleninovým pokrmům, do pomazánek, dresinků, těstovin, na pizzu i do rizota.
Zajímavost
Jak se vlastně paprika vyrábí?
Paprika se vyrábí ze sušených paprikových lusků, které se nejdříve nadrtí. Následně se oddělí přes síta semínka, čistá dužnina se rozemele a sterilizuje přehřátou párou. Aby paprika neztratila svou barvu, přidává se před sterilizací olej.
Proč některá paprika pálí a jiná je sladká?
Pálivost papriky je dána množstvím alkaloidu kapsaicinu, který je v mleté paprice obsažený. Sladká paprika má kapsaicinu méně, pálivá více. Nejsilnější a nejostřejší papriky jsou chilli papričky a kayenský pepř.
Země původu
Španělsko
Sladká paprika je dostupná v těchto variantách