Rozmarýn je stálezelená léčivá rostlina a také velmi aromatické silné koření (využívají se úzké listy, které vypadají spíš jako jehličky). Typickou příchuť dává jehněčím, skopovým a kuřecím pokrmům. Používá se ke kořenění zvěřiny, do marinád, rajčatové polévky atd. Je vynikající k aromatizaci octa. Používá se i k do bylinných čajů. Je součástí oblíbeného provensálského koření.
Chuť a vůně
Hořkosladká zemitá chuť s vůní borovice a kafru.
Druh kuchyně, ve které se rozmarýn s oblibou používá
Na co se rozmarýn většinou používá
Kde se pěstuje
Evropa, severní Afrika, Velká Británie, USA, Mexiko
Na co se používá
Na ryby, drůbež, těstoviny, do rajské omáčky, při přípravě skopového, jehněčího a telecího masa, do polévek, pečiva, mletého masa, zeleninových a bramborových pokrmů, do bylinkového másla, na ochucení olejů, octů i likérů.
Upozornění
Nedoporučuje se používat ve větší míře v těhotenství.
Recept
GRILOVANÁ KRKOVIČKA S ŘECKÝMI BYLINKAMI
4 plátky vepřové krkovičky
marináda: 200ml olivového oleje, 8 lžic citronové šťávy, 2 lžičky citronové kůry, 1 lžička soli, 1 lžička pepře, 1 lžíce sušeného rozmarýnu, 2 lžičky suš.oregana, 6 stroužků nakrájeného česneku
Maso naložte do marinády alespoň na 30 minut, ideálně na 3-4 hodiny, poté opečte na grilu (případně na pánvi).
Země původu
Španělsko, Maroko
Rozmarýn nabízíme v těchto variantách