Bezmasá a lehká jídla nejsou jen doménou vegetariánské kuchyně, ale jsou i oblíbenou součástí jídelníčku každého příznivce zdravého životního stylu. Směsi koření ze sady vegetariánské kuchyně skvěle ochutí saláty, sýry či grilovanou zeleninu.
Obsah sady koření vegetariánské kuchyně
BYLINKOVÉ MÁSLO
Směs koření vhodná k přípravě pomazánek a k ochucení salátů
Oblíbená směs koření, která se hodí jak do studené, tak i do teplé kuchyně. Smícháním tří lžiček koření s 250 g mírně změklého másla získáte skvělé bylinkové máslo. Takto ochucené máslo si můžete namazat na chleba, nechat ho rozpustit na opečené bagetě či jím omastit a zároveň ochutit vařené brambory. Pokud místo másla použijete tvaroh nebo čerstvý sýr typu Lučina, připravíte vynikající pomazánku.
Složení: cibule, kyselina citronová, pepř černý, petržel, sůl (max. 34 %). Obsah 20 g.
KOŘENÍ NA SÝRY
Řecká směs bylinek na čerstvé sýry, zeleninové saláty a pomazánky
Tato originální hrubá směs bylinek a koření pochází z Řecka, kde mají sýry na jídelním stole své stálé místo již mnoho staletí. Není tedy divu, že za tu dobu je poměr jednotlivých přísad dotažen k dokonalosti. Touto směsí bylinek a koření skvěle ochutíte nejen různé druhy sýrů, samozřejmě v čele s tradičním řeckým národním sýrem Feta, ale i zeleninové a těstovinové saláty nebo tvarohové a sýrové pomazánky.
Složení: oregano, pepř černý, petržel, tymián. Obsah 10 g.
PAPRIKA SLADKÁ ZAUZENÁ
Koření dodá zelenině či sójovému masu originální uzenou chuť
Uzení červené sladké papriky studeným kouřem z dubu je ve Španělsku, odkud tato paprika pochází, tradiční postup již od doby, kdy ji sem poprvé přivezl Kryštof Kolumbus ze své výpravy do Ameriky. Její kouřové aroma se skvěle hodí na grilovaný lilek, dýni, cuketu a další zeleninu nebo k ochucení tvrdých sýrů. Pokud přidáte uzenou papriku k vařenému sójovému masu, nepoznáte rozdíl od masa pravého.
Složení: paprika červená sladká zauzená. Obsah 25 g.
SALÁTOVÉ KOŘENÍ
Směs koření do zeleninových salátů, jogurtů a na přípravu zálivek
Přidáním tohoto koření do vašeho oblíbeného salátu získáte úplně nový chuťový zážitek, kterým ohromíte nejen své hosty, ale i sebe. Pro rychlou zálivku na zeleninový salát stačí smíchat tři lžíce olivového oleje, dvě lžíce citronové šťávy, jednu lžíci cukru a lžičku salátového koření. Zálivku dejte na hodinu do chladničky a na salát přidejte až těsně před servírováním, aby zůstal křehký a čerstvý.
Složení: bazalka, cibule, citronová kůra, česnek, dextróza, estragon, hořčice bílá, kopr, libeček, pepř černý, petržel, sůl (max. 10 %). Obsah 25 g.
GRILOVANÁ ZELENINA
Ochutí a ozdobí grilovanou, restovanou i dušenou zeleninu
Tato směs koření dodá grilovanému lilku, dýni, cuketě, paprikám, rajčatům a další zelenině nejen chuť, ale díky své pestré barvě a hrubému namletí poslouží též jako zajímavá dekorace servírovaného pokrmu. Tato směs najde své uplatnění nejen v teplé, ale i ve studené kuchyni. Můžete ji s úspěchem použít jak do leča či francouzského ratatouille, tak i na zapečené brambory nebo do zeleninových salátů.
Složení: cibule, paprika červená a zelená, kmín, hořčice bílá. Obsah 25 g.