Nasi Goreng

 
 Nasi Goreng

Nasi Goreng má svůj domov v Indonésii a jako mnoho jiných variant smažené rýže vzniklo tak trochu z nouze, když se lidé chtěli vyhnout plýtvání jídla. Jelikož jako základ slouží zbytky od včerejší večeře, neexistuje pevný recept a seznam ingrediencí by se dal poměrně dobře vystihnout českým rčením „co dům dal“.

Původně Indonésané, když jim zbyla nějaká rýže od večeře, sušili jí na slunci a následně rozemleli na rýžovou mouku. Když sušíte potraviny na sluníčku, je to sice jednoduché a nic vás to nestojí, ale bohužel se o ně musíte podělit s různým hmyzem a dalšími organismy, které vám pak nemusí udělat dobře. Proto se časem Indonésané inspirovali pravděpodobně Číňanů ke smažení rýže. Prudké tepelné zpracování zlikvidovalo všechny nebezpečné mikroby, a co si budeme povídat, navíc po přidání koření taková včerejší večeře i mnohem lépe chutná.

Nasi Goreng se tradičně podává k snídani vyrobené ze zbytků rýže od večeře, do které se přidají rajčata, šalotka, paprika, smažené kousky kuřecího a hovězího masa, vejce a samozřejmě notná dávka sladké sojové omáčky kecap manis, krevetové pasty terasi a z koření především chilli, muškátový oříšek, kurkuma a pepř. Ve srovnání se smaženou rýží, jako známe třeba z čínské kuchyně, je tato indonéská varianta mnohem chuťově výraznější.

Samozřejmě není nezbytně nutné vařit Nasi Goreng výhradně ze starých zbytků a když si dáte misku této rýže v Jakartě na ulici nebo v restauraci, máte poměrně velkou šanci, že bude připravena z čerstvých surovin. Jestli si ale chcete toto jídlo udělat doma, důležitým trikem je, že rýže musí být uvařena v předstihu několika hodin, aby vychladla a ztratila vodu. Teprve pak dosáhnete té opravdové podoby a chuti indonéského Nasi Goreng.


Recept na pravé Nasi Goreng

Co budeme potřebovat pro čtyři porce

  • 300 g bílé rýže (nejlépe uvařené o 1 den dříve)
  • 10 šalotek
  • 1 nasekaný pórek
  • 300 g zelí nebo 150 g smažených kuřecích kousků
  • 4 vejce
  • 3 stroužky česneku
  • 3 polévkové lžíce sladké sójové omáčky
  • 1 čajová lžička krevetové pasty
  • 2 polévkové lžíce koření Nasi Goreng
  • 1 čajová lžička chilli, pokud máte rádi pálivé
  • 1 čajová lžička galganu
 
Jak na to:

4 šalotky nakrájíme na tenké plátky, které osmažíme do křehka asi 5-6 minut a odložíme je na závěr přípravy pokrmu. Dále rozmixujeme zbývajících 6 šalotek, česnek, krevetovou pastu, koření Nasi Goreng, chilli a galgan.

Na středním ohni v pánvi Wok, nebo jiné velké pánvi, rozpálíme olej a vytvořenou pastu z šalotek a koření smažíme asi dvě minuty. Přidáme rýži a sojovou omáčku. Vše smažíme při vysoké teplotě asi 6-7 minut. Potom přidáme pórek a zelí nebo osmažené kousky kuřecího masa, podle toho jestli chceme vegetariánskou nebo masovou variantu. Vše dobře zamícháme a restujeme asi 2 minuty.

Na závěr z vajíček připravíme tenkou omeletu, kterou rozkrájíme na úzké proužky. Pokrájenou omeletu promícháme s hotovým Nasi Goreng a vše podáváme horké a posypané osmaženou šalotkou, kterou jsme si připravili na počátku vaření.