Zajímavosti

Kardamom, vládce orientu

Kardamom, vládce orientu

Kardamom patří nejen k nejdražším, ale zároveň i nejstarším kořením. Lidstvo jej zná už 4 000 let. Starověcí Egypťané si žvýkáním semínek kardamomu čistili zuby a Řekové i Římané jej používali jako parfém.Pokračovat
 
Téma plné koření

Téma plné koření

V posledním vydání časopisu Téma, které vychází dnes 19. února 2021, najdete kromě jiných zajímavých článků i rozsáhlý rozhovor redaktora Milana Eisenhammera jak o našich začátcích, tak především plný informací o koření.Pokračovat
 
Koření pěti vůní

Koření pěti vůní

Vznik tradiční čínské směsi Koření pěti vůní je zahalen tajemstvím a ve starých čínských legendách se o ní hovoří již ve 4. století před naším letopočtem, kdy se učenci čínské medicíny snažili o nalezení rovnováhy mezi pěti základními chutěmi čínské kuchyně - tedy sladká, slaná, kyselá, hořká a kořeněná.Pokračovat
 
Pepřový král

Pepřový král

Říká se, že pepř je král koření. A bude to tak právem, protože tato drobná pálivá kulička je jedním z největších hybatelů lidských dějin. Jeho peprná historie začíná 4 000 let před naším letopočtem, kdy se poprvé objevil v indické kuchyni.Pokračovat
 
Proč chilli papričky pálí a koho prvního to proboha napadlo jíst?

Proč chilli papričky pálí a koho prvního to proboha napadlo jíst?

Když budeme pátrat po historii chilli papriček, velmi rychle narazíme na různé teorie a studie vysvětlující, že lidé papriky začali jíst a později pěstovat pro jejich léčivé účinky a konzervační schopnosti. Jenže ve skutečnosti byl na začátku příběhu o chilli papričkách možná jen takový malý kanadský žertík...Pokračovat
 
Bez ranní kávy se prostě neprobudím

Bez ranní kávy se prostě neprobudím

Bez ranní kávy se prostě neprobudím. Jsou to vaše slova? Možná si říkáte, že vás šálek kávy, ať už ráno, když se potřebujete „probudit“ nebo třeba v noci, kdy zase potřebujte neusnout, pořádně nakopne, dodá vám energii a adrenalin a vy najednou cítíte, jak jste ožili a jak vám krev proudí žilami. Opravdu nám dodá káva palivo a mysl nám vystřelí jako raketa? Ve skutečnosti je to všechno tak trochu jinak. Kofein nám žádnou energii nedodá, jen si s námi zahraje chemické skořápky a pěkně nás podfoukne. Pojďme se tedy společně podívat, co se to vlastně s námi po kofeinové dávce děje.Pokračovat
 
Vánoční pečení

Vánoční pečení

Ťuk, ťuk. Slyšíte? To už Vánoce pomalu klepají na dveře a ptají se, jestli už pečete. Zatím tedy ještě není nutné panikařit, ale např. některé druhy perníčků, pro které zaručeně budete potřebovat naše perníkové koření, je vhodné začít péct tři týdny před Štědrým dnem.Pokračovat
 
Povídání o koření na vlnách Českého rozhlasu

Povídání o koření na vlnách Českého rozhlasu

V diskusním pořadu Káva o čtvrté na rozhlasových vlnách Dvojky Českého rozhlasu jsme si s moderátorem Tomášem Voženílkem povídali o koření. Nejprve jsme krátce řekli historii koření a jeho roli jak v dávných časech, tak i v dnešní moderní kuchyni.Pokračovat
 
Exkurze z odborného učiliště Vyšehrad

Exkurze z odborného učiliště Vyšehrad

S radostí jsme dnes naším obchodem provedli žáky z pražského odborného učiliště Vyšehrad, kde se učí na cukráře. Děvčatům a chlapcům z druhého ročníku jsme ukázali tuzemské i exotické koření a směsi, o kterých se v uplynulých týdnech učili a nyní tak měli možnost si jednotlivé druhy prohlédnout, očichat i ochutnat.Pokračovat
 
A je to čerstvé?

A je to čerstvé?

Moc nám záleží na tom, aby všechno, co prodáváme, bylo čerstvé a kvalitní. A tak jsme udělali malý experiment. Přesně před měsícem jsme zasadili semínka lichořeřišnice a schválně jestli dokáží vyklíčit a jsou tedy zdravá a čerstvá. A tady vidíte jak se jim dnes daří 👩‍🌾
 
Povídání o bylinkách

Povídání o bylinkách

Po roce nás v obchodě opět navštívila redakce pořadu Černé ovce z České televize. Tentokrát dTest testoval kvalitu bylinek a my jsme si s paní redaktorkou Dášou Horkou povídali především o tom jak bylinky správně sušit, skladovat a připravovat. Pořad by se měl vysílat 6. února.
 
Přírodní repelenty z koření

Přírodní repelenty z koření

Začíná nejen grilovací sezóna, ale i období komárů, klíšťat a dalšího obtížného hmyzu. To u nás v obchodě poznáme i podle toho, že výrazně stoupne zájem o jinak spíše zimní koření, jako je třeba hřebíček.Pokračovat
 
Zlatá bohyně kurkuma

Zlatá bohyně kurkuma

Kurkuma neboli indický šafrán s tisíci letou tradicí se k nám do Evropy dostal z Asie někdy ve středověku. V ájurvédské medicíně má poetické názvy jako Zlatá bohyně nebo Ta, která vítězí.Pokračovat
 
Děti v zajetí vůní a chutí

Děti v zajetí vůní a chutí

Dnes jsme v našem voňavém obchodě uvítali početnou návštěvu ze Základní školy T. G. Masaryka na Ortenově náměstí v Praze 7. Paní učitelka přivedla malé zájemce o poznání chutí a vůní z celého světa, z kterých se u nás zatočí hlava i nejednomu dospěláku.Pokračovat
 
Pepř je král koření

Pepř je král koření

Ve starověku se milovníci pepře trmáceli až do Indie. To už se dnes nemusí, stačí si zaběhnout do Nuslí :-). Děkujme Alexandru Makedonskému, který nám toto černé zlato do Evropy přivezl a Marco Polovi, který ho poprvé popsal. Do nemilosti se pepř dostal pouze jednou, a to pro podezření, že podporuje tělesné žádosti.Pokračovat
 
Dabing v kuchyni

Dabing v kuchyni

Herečka a dabérka Jana Štvrtecká nedávno získala významné ocenění na poli dabingu - cenu Františka Filipovského za rok 2016 a tak jsme této příležitosti využili k poblahopřání a na malé povídání o oblíbených jídlech a ingrediencích naši příznivkyně, o které moc dobře víme, že je velká labužnice, kulinářka a společně s manželemPokračovat
 
Rozhovor nejen o zimním koření

Rozhovor nejen o zimním koření

Dnes jsme si ve Víkendovém Radiožurnálu povídali s Patricií Strouhalovou především o koření, které nás v zimě zahřeje nebo nám posílí imunitu. V zimním jídelníčku by tak měla mít své pevné místo nejen známá a oblíbená skořice, hřebíček či pepř, ale i zázračná kurkuma, exotický kardamom i římský kmín a samozřejmě chilli papričky.Pokračovat
 
Velká papriková revoluce

Velká papriková revoluce

Podle vědeckých předpokladů byla první vyšlechtěná paprika pálivá a semena této prapapriky se objevila již v 7 tisícíletí př. n. l. na území Mexika. Kryštof Kolumbus, který ji považoval za drahý černý pepř, si papriku přibalil cestou z Nového světa a díky španělským a portugalským mořeplavcům se pak sladká paprika během 15.Pokračovat
 
Testování černých pepřů

Testování černých pepřů

Minulý týden nás oslovila redakce Černých ovcí, zda by s námi mohli natočit krátké povídání o pepřích, jejichž kvalitu testoval časopis dTest. Samotné testování se týkalo baleného mletého a celého černého pepře, především na obsah škodlivých látek a množství piperinu dle vyhlášky 331/1997 Sb.Pokračovat
 
Jak bylinky a koření pomáhá

Jak bylinky a koření pomáhá

Poznámka: Následující text je dle nařízení Evropského parlamentu a Rady evropského společenství č. 1924/2006 zcenzurován, neboť o potravinách nesmí býti při prodeji uváděny žádná oficiálně Radou neschválená výživová a zdravotní tvrzení či snad dokonce uvádět, že některé koření a bylinky mají léčebné vlastnosti.Pokračovat