26. února 2021
Kardamom patří nejen k nejdražším, ale zároveň i nejstarším kořením. Lidstvo jej zná už 4 000 let. Starověcí Egypťané si žvýkáním semínek kardamomu čistili zuby a Řekové i Římané jej používali jako parfém. Pokračovat
|
19. února 2021
V posledním vydání časopisu Téma, které vychází dnes 19. února 2021, najdete kromě jiných zajímavých článků i rozsáhlý rozhovor redaktora Milana Eisenhammera jak o našich začátcích, tak především plný informací o koření. Pokračovat
|
23. září 2020
Vznik tradiční čínské směsi Koření pěti vůní je zahalen tajemstvím a ve starých čínských legendách se o ní hovoří již ve 4. století před naším letopočtem, kdy se učenci čínské medicíny snažili o nalezení rovnováhy mezi pěti základními chutěmi čínské kuchyně - tedy sladká, slaná, kyselá, hořká a kořeněná. Pokračovat
|
5. srpna 2020
Říká se, že pepř je král koření. A bude to tak právem, protože tato drobná pálivá kulička je jedním z největších hybatelů lidských dějin. Jeho peprná historie začíná 4 000 let před naším letopočtem, kdy se poprvé objevil v indické kuchyni. Pokračovat
|
15. června 2020
Když budeme pátrat po historii chilli papriček, velmi rychle narazíme na různé teorie a studie vysvětlující, že lidé papriky začali jíst a později pěstovat pro jejich léčivé účinky a konzervační schopnosti.
Jenže ve skutečnosti byl na začátku příběhu o chilli papričkách možná jen takový malý kanadský žertík... Pokračovat
|
7. června 2020
Bez ranní kávy se prostě neprobudím. Jsou to vaše slova? Možná si říkáte, že vás šálek kávy, ať už ráno, když se potřebujete „probudit“ nebo třeba v noci, kdy zase potřebujte neusnout, pořádně nakopne, dodá vám energii a adrenalin a vy najednou cítíte, jak jste ožili a jak vám krev proudí žilami. Opravdu nám dodá káva palivo a mysl nám vystřelí jako raketa? Ve skutečnosti je to všechno tak trochu jinak. Kofein nám žádnou energii nedodá, jen si s námi zahraje chemické skořápky a pěkně nás podfoukne. Pojďme se tedy společně podívat, co se to vlastně s námi po kofeinové dávce děje. Pokračovat
|
26. listopadu 2019
Ťuk, ťuk. Slyšíte? To už Vánoce pomalu klepají na dveře a ptají se, jestli už pečete. Zatím tedy ještě není nutné panikařit, ale např. některé druhy perníčků, pro které zaručeně budete potřebovat naše perníkové koření, je vhodné začít péct tři týdny před Štědrým dnem. Pokračovat
|
16. srpna 2019
V diskusním pořadu Káva o čtvrté na rozhlasových vlnách Dvojky Českého rozhlasu jsme si s moderátorem Tomášem Voženílkem povídali o koření. Nejprve jsme krátce řekli historii koření a jeho roli jak v dávných časech, tak i v dnešní moderní kuchyni. Pokračovat
|
26. června 2019
S radostí jsme dnes naším obchodem provedli žáky z pražského odborného učiliště Vyšehrad, kde se učí na cukráře.
Děvčatům a chlapcům z druhého ročníku jsme ukázali tuzemské i exotické koření a směsi, o kterých se v uplynulých týdnech učili a nyní tak měli možnost si jednotlivé druhy prohlédnout, očichat i ochutnat. Pokračovat
|
25. května 2018
Moc nám záleží na tom, aby všechno, co prodáváme, bylo čerstvé a kvalitní. A tak jsme udělali malý experiment. Přesně před měsícem jsme zasadili semínka lichořeřišnice a schválně jestli dokáží vyklíčit a jsou tedy zdravá a čerstvá. A tady vidíte jak se jim dnes daří 👩🌾
|
24. ledna 2018
Po roce nás v obchodě opět navštívila redakce pořadu Černé ovce z České televize. Tentokrát dTest testoval kvalitu bylinek a my jsme si s paní redaktorkou Dášou Horkou povídali především o tom jak bylinky správně sušit, skladovat a připravovat. Pořad by se měl vysílat 6. února.
|
22. června 2017
Začíná nejen grilovací sezóna, ale i období komárů, klíšťat a dalšího obtížného hmyzu. To u nás v obchodě poznáme i podle toho, že výrazně stoupne zájem o jinak spíše zimní koření, jako je třeba hřebíček. Pokračovat
|
4. dubna 2017
Kurkuma neboli indický šafrán s tisíci letou tradicí se k nám do Evropy dostal z Asie někdy ve středověku. V ájurvédské medicíně má poetické názvy jako Zlatá bohyně nebo Ta, která vítězí. Pokračovat
|
2. března 2017
Dnes jsme v našem voňavém obchodě uvítali početnou návštěvu ze Základní školy T. G. Masaryka na Ortenově náměstí v Praze 7. Paní učitelka přivedla malé zájemce o poznání chutí a vůní z celého světa, z kterých se u nás zatočí hlava i nejednomu dospěláku. Pokračovat
|
1. března 2017
Ve starověku se milovníci pepře trmáceli až do Indie. To už se dnes nemusí, stačí si zaběhnout do Nuslí :-). Děkujme Alexandru Makedonskému, který nám toto černé zlato do Evropy přivezl a Marco Polovi, který ho poprvé popsal. Do nemilosti se pepř dostal pouze jednou, a to pro podezření, že podporuje tělesné žádosti. Pokračovat
|
22. února 2017
Herečka a dabérka Jana Štvrtecká nedávno získala významné ocenění na poli dabingu - cenu Františka Filipovského za rok 2016 a tak jsme této příležitosti využili k poblahopřání a na malé povídání o oblíbených jídlech a ingrediencích naši příznivkyně, o které moc dobře víme, že je velká labužnice, kulinářka a společně s manželem Pokračovat
|
11. února 2017
Dnes jsme si ve Víkendovém Radiožurnálu povídali s Patricií Strouhalovou především o koření, které nás v zimě zahřeje nebo nám posílí imunitu. V zimním jídelníčku by tak měla mít své pevné místo nejen známá a oblíbená skořice, hřebíček či pepř, ale i zázračná kurkuma, exotický kardamom i římský kmín a samozřejmě chilli papričky. Pokračovat
|
2. února 2017
Podle vědeckých předpokladů byla první vyšlechtěná paprika pálivá a semena této prapapriky se objevila již v 7 tisícíletí př. n. l. na území Mexika. Kryštof Kolumbus, který ji považoval za drahý černý pepř, si papriku přibalil cestou z Nového světa a díky španělským a portugalským mořeplavcům se pak sladká paprika během 15. Pokračovat
|
18. ledna 2017
Minulý týden nás oslovila redakce Černých ovcí, zda by s námi mohli natočit krátké povídání o pepřích, jejichž kvalitu testoval časopis dTest. Samotné testování se týkalo baleného mletého a celého černého pepře, především na obsah škodlivých látek a množství piperinu dle vyhlášky 331/1997 Sb. Pokračovat
|
10. ledna 2017
Poznámka: Následující text je dle nařízení Evropského parlamentu a Rady evropského společenství č. 1924/2006 zcenzurován, neboť o potravinách nesmí býti při prodeji uváděny žádná oficiálně Radou neschválená výživová a zdravotní tvrzení či snad dokonce uvádět, že některé koření a bylinky mají léčebné vlastnosti. Pokračovat
|