Bazalka je bylinka s ostřejší aromatickou chutí, která povzbuzuje strávníky k jídlu a podporuje trávení.
Sušená bazalka se používá k ochucení různých druhů zeleninových pokrmů, polévek, bílých nebo rajčatových omáček, špenátu či fazolí. V italské kuchyni má samozřejmě svou významnou roli při přípravě pizzy a těstovin. A rozhodně nesmíme zapomenout na zvěřinu, ryby i různé mořské živočichy.
Chuť a vůně
Díky obsahu silic má typickou vůni a nasládlou chuť.
Druh kuchyně, ve které se bazalka s oblibou používá
Na co se bazalka většinou používá
Kde se pěstuje
Indie, Egypt, Evropa
Na co se používá
Do rajčatové omáčky nebo pesta na těstoviny, na pizzu, do salátů, dresinků, pomazánek, k dušenému masu, na kuře, ryby.
Recept
RAJSKÁ POLÉVKA
2 konzervy drcených rajčat, 200 ml zeleninového vývaru, 50 g másla, 1 lžíce olivového oleje, 1 jarní cibulka, 2 stroužky česneku, 1 lžíce bazalky, 1 lžička medu, sůl, pepř, 150 g těstovinové rýže.
Na oleji a másle osmahněte nakrájenou jarní cibulku a rozdrcený česnek. Přidejte rajčata, 15 minut duste a přilijte vývar. Přisypte bazalku, ochuťte medem, solí a pepřem, promíchejte a vařte dalších 10 minut. Těstovinovou rýži uvaříme dle návodu zvlášť a přimícháme do polévky.
Země původu
Egypt
Informace o BIO produkci
Zemědělská produkce mimo EU.
BIO produkty certifikuje kontrolní organizace CZ-BIO-003.
Bazalka je dostupná v těchto variantách
Míša z Království doporučuje
Čerstvou nebo sušenou? Pokud budete bylinku tepelně upravovat (např. omáčky nebo pečení masa), pak můžete použít sušenou. Do salátu ale sáhněte po čerstvé bylince.