Anýz je koření s mnohostranným využitím a to nejen při vaření a pečení, ale i při nakládání zeleniny, jako např. řepy, mrkve, zelí, okurek apod.
Anýzové koření je důležitou ingrediencí v receptech asijské kuchyně, především v indické a čínské, kde se s oblibou přidává do pokrmů z masa.
Ve sladké kuchyni jej objevíme v ovesných kaších, sladkých rýžových pokrmech i mléčné polévce.
Protože anýz působí velmi dobře proti nadýmání, své významné místo si vydobyl i v pečení, kde se přidává do koláčů, vánočního pečiva, anýzových placiček a samozřejmě bývá součástí chlebového koření.
Chuť a vůně
Podobná lékořici s pikantní sladkostí a jemným pepřovým tónem.
Druh kuchyně, ve které se anýz s oblibou používá
Na co se anýz většinou používá
Kde se pěstuje
Středomoří, Balkán, Španělsko, Indie, Turecko, Mexiko
Na co se používá
Do pečiva, chleba, při nakládání zeleniny, hodí se i do jablečných a hruškových kompotů. Používá se v indické a čínské kuchyni, kde se s oblibou přidává do pokrmů z masa. Své místo má i při výrobě likérů a léčivých čajů.
Země původu
Sýrie, Egypt, EU, Indie
Anýz nabízíme v těchto variantách