Fazole tonka jsou semena plodů stromu silovoň obecný. Po sklizni se semena až jeden rok suší a fermentují. Během tohoto procesu vynikne v plodech tonky chuť vanilky, mandlí a skořice, což z nich dělá ideální koření pro dezerty a pečivo.
Fazole Tonka se také s úspěchem používají při přípravě domácí zmrzliny, pudinku nebo soufflé. Kromě sladké kuchyně se přidává tonka do rajčatových omáček, mrkvové polévky nebo i do těstovin. Velké chuťové představení tonka udělá v rozličných koktejlech a alkoholických nápojích, dokonce včetně piva.
S tonkou se pracuje stejně jako s celým muškátovým oříškem. Stačí těsně před použitím nastrouhat malé množství na struhadýlku nebo ve speciálním mlýnku na muškátové oříšky. Na jedno vaření stačí množství zhruba na špičku nože.
Na co se tonka většinou používá
Na co se používá
Fazolky tonka jsou skvělou přísadou do dezertů, karamelových cukrovinek, zmrzliny a dalších sladkostí.
Zajímavost
Extrakty z tonky se používají např. v parfémech Yves Rocher.
Upozornění
Při skladování se může na povrchu fazolí objevit drobný bílý prášek, který není plíseň, ale přirozený proces, který nemá vliv na kvalitu.
Země původu
Brazílie
Tonka je dostupná v těchto variantách