Nepálská varianta sečuánského pepře, která se též nazývá Timut, roste v divokých částech Himalájí, kde je v nadmořské výšce přes 2 000 metrů ručně sbírají a suší místní farmáři. Plody sečuánského pepře se sklízí na podzim z obvykle divoce rostoucích keřů, které nejsou botanicky příbuzné s pravým pepřem, ale jedná se žlutodřev peprný. Zralé plody se po sklizni suší na slunci, dokud se neotevřou. Po otevření z plodů vypadnou malá černá semínka. Chuť tohoto pepře je obsažena především v otevřené slupce.
Sečuánský pepř Timut je prakticky nepostradatelný pro asijskou kuchyni, kde se často kombinuje s chilli. Ideální je do lehkých pokrmů z drůbeže a ryb připravovaných na Wok pánvi. Pokud sečuánský pepř ochutnáme, je pro něj charakteristické lehké brnění na rtech a mírné znecitlivění jazyka. Je vhodné ho před přidáním do pokrmu jemně opražit 1-2 minuty nasucho.
Chuť a vůně
Palčivá pepřová chuť, ale ne tak ostrá, jako u černého pepře, výrazná zemitá a citrusová vůně.
Druh kuchyně, ve které se sečuánský pepř s oblibou používá
Na co se sečuánský pepř většinou používá
Kde se pěstuje
Asie
Na co se používá
Na dušená masa, steaky, pečenou kachnu, kuře, ryby a mořské plody, do polévek, bramborových, zeleninových a houbových pokrmů, rýže, luštěnin, tofu a při tepelné úpravě ovoce.
Zajímavost
Tento "pepř" je pojmenován po čínské provincii S'-čchuan, která je známá svou pikantní kuchyní.
Země původu
Nepál
Informace o BIO produkci
Zemědělská produkce mimo EU.
BIO produkty certifikuje kontrolní organizace CZ-BIO-003.
Sečuánský pepř nabízíme v těchto variantách