Sůl černá
Černá sůl, v Indii nazývaná Kala Namak, je přírodní nerafinovaná sůl s vysokým obsahem minerálů a železa. I když se jí říká černá, její barva je spíš růžovo-šedá (celé nerozemleté krystaly jsou temně fialové až černé). Své hlavní místo má v indické kuchyni, kde se používá pro dochucení omáček, karí, čatní a polévek. Oblíbená je též u veganů pro svou chuť, která připomíná vařená vajíčka.
Aby se její typická chuť neztratila vařením, neměla by projít tepelnou úpravou. Proto ji užívejte až na hotová jídla nebo ve studené kuchyni.
Chuť a vůně
Chuť připomíná vejce, sirný odér.
Na co se používá
V indické kuchyni jako přísada do pokrmů karí, čatní, vaječných a zeleninových jídel, omáček, polévek, k ochucení salátových dresinků a tofu.
Země původu
Indie
Etiketa pro černou sůl
Označte si své kořenky stylovou etiketou na hnědé odolné samolepce. K tomu navíc dostanete i etiketu s popisem a složením, kterou rovněž můžete na kořenky nalepit. Nebo si z těchto etiket vytvořte vlastní katalog oblíbených produktů.
Více informací
Dávkování černé soli
Narazili jste v receptu na černou sůl a nevíte jaké množství odměřit? Připravili jsme pro vás tabulku s nejběžnějším dávkováním.
Zarovnaná čajová lžička | 5 g |
Vrchovatá čajová lžička | 6 g |
Zarovnaná polévková lžíce | 15 g |
Vrchovatá polévková lžíce | 19 g |
Míry jsou samozřejmě přibližné a vždy platí, že byste černé soli měli dávat dle svých vlastních chuťových preferencí.
Druh kuchyně, ve které se černá sůl s oblibou používá
Na co se černá sůl většinou používá