Sůl dusitanová bez jódu
Dusitanová sůl se též nazývá rychlosůl, praganda nebo nakládací sůl. Používá se především při zpracování masa jako ochrana před oxidaci tuků a jako konzervační látka. Zlepšuje chuť a vůni výrobků a přispívá k zbarvení masa do růžova.
Doporučené dávkování
20 - 22 gramů dusitanové soli na 1 kg masa, nebo dle receptury. Na výrobu láku pro nakladání masa se použije cca. 100 g na 1 litr vody
Složení dusitanové soli bez jódu
Recept
Příprava masa na uzení: Vychlazené a nasolené maso zalijeme lákem s dusitanovou solí a necháme ležet 5-7 dnů v chladu. Každý druhý den doporučujeme maso překládat.
Příprava masa pro výrobu klobás: Maso promícháme se solí a necháme ležet 1-2 dny. Poté přidáme koření a případně další přísady, promícháme a plníme do střev.
Etiketa pro dusitanovou sůl bez jódu
Označte si své kořenky stylovou etiketou na hnědé odolné samolepce. K tomu navíc dostanete i etiketu s popisem a složením, kterou rovněž můžete na kořenky nalepit. Nebo si z těchto etiket vytvořte vlastní katalog oblíbených produktů.
Více informací
Dusitanová sůl nabízíme v těchto variantách
Dávkování dusitanové soli bez jódu
Narazili jste v receptu na dusitanovou sůl bez jódu a nevíte jaké množství odměřit? Připravili jsme pro vás tabulku s nejběžnějším dávkováním.
Zarovnaná čajová lžička | 7 g |
Vrchovatá čajová lžička | 9 g |
Zarovnaná polévková lžíce | 20 g |
Vrchovatá polévková lžíce | 27 g |
Míry jsou samozřejmě přibližné a vždy platí, že byste dusitanové soli bez jódu měli dávat dle svých vlastních chuťových preferencí. My doporučujeme 20 - 22 gramů dusitanové soli na 1 kg masa, nebo dle receptury. Na výrobu láku pro nakladání masa se použije cca. 100 g na 1 litr vody.
Jak se dusitanová sůl řekne:
jiné názvy:
|
rychlosůl, praganda, nakládací sůl
|