Fleur de Sel, neboli solné květy, jsou jemné křupavé krystalky soli, které se při odpařování mořské vody usazují jako svrchní tenká vrstva. Tyto solné květy pocházejí z Madagaskaru a získávají se tedy z mořské vody Indického oceánu.
Mořská sůl Fleur de Sel má čistou slanou chuť s jemnou křupavou texturou. Tato gurmánská sůl je ideální především na závěrečné posypání pokrmu jako jsou grilovaná masa, ryby nebo zeleninové saláty.
Při výrobě Fleur de Sel se využívají pouze přírodní přirozené procesy. Mořská voda se při přílivu zachytí ve vodních nádržích, kde se během dne díky slunečnímu záření postupně odpařuje. Vítr odnáší stoupající vlhký vzduch a zanechává solný roztok, který je odváděn do vysychajících bazénů, než nový příliv opět zaplaví vodní nádrže.
Když se zbývající voda v solném roztoku odpaří, zbude mořská sůl. Ne ale vždy se jedná o drahocennou Fleur de Sel. Ta se tvoří pouze ve dnech s velkými vedry a především za příznivého větru, který nesmí být ani příliš silný a ani příliš slabý.
Jakmile se vytvoří, jsou solné krystaly ručně sesbírány. Na Fleur de Sel je vhodná pouze vrchní vrstva soli o síle asi 1 cm.
Sůl Fleur de Sel není vhodná do mlýnků. Její struktura je tak jemná, že ji snadno rozmělníte mezi prsty. Na jídelním stole se skvěle vyjímá v dekorační mističce.
Označte si své kořenky stylovou etiketou na hnědé odolné samolepce. K tomu navíc dostanete i etiketu s popisem a složením, kterou rovněž můžete na kořenky nalepit. Nebo si z těchto etiket vytvořte vlastní katalog oblíbených produktů.
Více informací
Dávkování Fleur de Sel
Narazili jste v receptu na Fleur de Sel a nevíte jaké množství odměřit? Připravili jsme pro vás tabulku s nejběžnějším dávkováním.
Zarovnaná čajová lžička | 6 g |
Vrchovatá čajová lžička | 8 g |
Zarovnaná polévková lžíce | 18 g |
Vrchovatá polévková lžíce | 23 g |
Míry jsou samozřejmě přibližné a vždy platí, že byste Fleur de Sel měli dávat dle svých vlastních chuťových preferencí.