Tato modrá sůl je velmi vzácná, protože se nevyskytuje v obrovských blocích, jako běžná sůl kamenná, ale pouze v pásech širokých asi 20 až 30 cm, které se nacházejí v solných dómech v Íránském Semnanu. Tyto úzké vrstvy soli vznikaly po miliony let tlakem a tektonickým posunem zemských desek, čímž se změnila struktura krystalové mřížky soli. Díky této změně se v krystalech světlo láme specifickým způsobem, a proto se nám sůl jeví v modrém odstínu.
Těžba modré soli je velmi náročná, protože na jeden kilogram čisté soli se musí vytěžit asi 100 kg hrubého materiálu. Kromě chloridu sodného, který najdeme v běžné soli, má perská modrá sůl též vysoký podíl chloridu draselného.
Modrou sůl můžeme v kuchyni použít stejně jako klasickou sůl. Hodí se k rybím a masitým pokrmům, mořským plodům, bramborám, salátům a zelenině. Protože její efekt je ale především vizuální, mnoho kuchařů ji používá jako dekorační sůl na závěr přípravy těsně před podáváním. Perská modrá sůl je rovněž krásná a originální dekorace v průhledném mlýnku nebo zajímavé misce na prostřený stůl. Modravá zrnka soli jsou také dokonalá ozdoba na servírovacích talířích nebo jako okraj sklenic s koktejly.
Označte si své kořenky stylovou etiketou na hnědé odolné samolepce. K tomu navíc dostanete i etiketu s popisem a složením, kterou rovněž můžete na kořenky nalepit. Nebo si z těchto etiket vytvořte vlastní katalog oblíbených produktů.
Více informací
Dávkování
Narazili jste v receptu na Perská modrá sůl a nevíte jaké množství odměřit? Připravili jsme pro vás tabulku s nejběžnějším dávkováním.
Zarovnaná čajová lžička | 6 g |
Vrchovatá čajová lžička | 8 g |
Zarovnaná polévková lžíce | 18 g |
Vrchovatá polévková lžíce | 23 g |
Míry jsou samozřejmě přibližné a vždy platí, že byste měli dávat dle svých vlastních chuťových preferencí.