Sladká exkurze

Sladká exkurze

 

Sladká exkurze

Dnes jsme měli v obchodě pořádně rušno, a to ještě před otevřením! Navštívily nás studentky druhého ročníku cukrářského oboru ze SOU Čáslav, plné zvědavosti a nadšení. Přijely objevit tajemství koření, které může jejich cukrářská kouzla povýšit na úplně novou úroveň.

Exkurzi po exotických chutích a vůních jsme začali klasikou – kardamom, hřebíček, vanilka a skořice. Ale samozřejmě jsme nezůstali jen u toho, co všichni znají a pokračovali jsme v odhalování těch méně známých kulinářských pokladů. Kdo z vás slyšel o citronovém verbena pepři nebo skořicových květech? A co chilli nebo červený pepř ve sladkém pečení? To už je úplná magie!

Ovšem i při vyprávění o skořici, kterou všichni dobře znají, jsme žáky překvapili neznámými fakty. Vysvětlili a názorně ukázali, že existují dva druhy skořice – čínská (cassia) a cejlonská (pravá). Trochu jako dvě sestry, která každá umí něco jiného. Cassia je neohrožená drsňačka, co se hodí na výraznější chutě, ale neměli byste to s ní přehánět, protože moc neprospívá našemu zdraví. Naopak cejlonská skořice je jemnější a sladší, což je ideál pro delikátní dezerty. A kdo by nechtěl mít v kapse u zkoušky takovéhle tajemství?

Potom přišla na řadu tonka, kterou už většina dívek znala, protože je v posledních letech velmi populární. Dokonce tak, že skoro vytlačuje vanilku z prvního místa ve sladké kuchyni. A není se co divit, protože její sladce kořeněná chuť dokáže vykouzlit doslova zázraky.

A cukrařina nemusí být jenom sladká, ale občas se hodí i špetka soli. Říkáte si, co má sůl společného s pečením? No, překvapivě hodně! Když se sůl spojí s vanilkou, kardamomem nebo chilli, stane se zázrak. Představte si slaný karamel nebo čokoládu s chilli a kardamomem. Sůl tady hraje roli tajného agenta, který dodává sladkým pokrmům nový rozměr.

Naši návštěvníci byli nadšení, a my také. Děkujeme studentkám ze SOU Čáslav za návštěvu a přejeme vám sladké studium a vůbec celý život!