Ať už si chystáte pekáč na srnčí, jelení nebo pořádný kus divočáka, každá zvěřina si zaslouží koření, které ví, s čím má tu čest. Tato směs koření na zvěřinu staví na tom nejlepším, co divočina potřebuje. Jalovec dodá typickou lesní vůni, rozmarýn a tymián přidají bylinkovou hloubku, pepř to lehce přiostří a bobkový list to všechno zaoblí. Je to chuť, která se nevnucuje, ale krásně podpoří sílu masa a spojí ji s přílohami, omáčkami i zeleninou.
Když k masu přilijete trochu červeného vína, přidáte kořenovou zeleninu, pár lžic šípkového protlaku a kapku smetany, máte základ na poctivou šípkovou omáčku. A právě tady tohle zvěřinové koření zazáří. Jalovec zvýrazní nasládlou chuť šípků a zároveň udrží omáčku svěží, bobkový list jí dodá lehce nahořklou hloubku, která vyváží smetanu, a rozmarýn s tymiánem ji provoní jemně bylinnou stopou, která ladí s pečeným masem i se zeleninou v základu. Černý pepř tomu všemu dodá říz, který šípkovou omáčku krásně oživí, aniž by přebil její jemnost. Pomalu pečené, šťavnaté maso s jemnou krustou už pak jen všechno spojí do jednoho zážitku, na který se nezapomíná.
Ale nebojte, není to jen o šípkové. Klasika se zelím je stejně vděčná a s tímto kořením z ní uděláte dalšího favorita hostiny, protože jalovec a bobkový list krásně zjemní kyselost zelí a pomůžou vytáhnout chuť masa. Stačí maso nasolit, potřít kořením a pomalu upéct. Zelí můžete připravit poctivě na sádle, s cibulkou a kmínem, nebo přidat i trochu jablek pro lehce nasládlou verzi. Výsledek bude parádní v obou případech.
A jestli váháte, nebo se dokonce hádáte, jestli „se šípkovou nebo se zelím“, tak s tímhle kořením to máte vyřešené, protože si každý dá obojí a ještě si přidá.
Jak koření na zvěřinu použít
Koření můžete použít rovnou nasucho, tedy vetřít do masa nebo přidat do výpeku. Výborně funguje i v marinádách s vínem, octem nebo olejem. Při pomalém pečení nebo dušení se chutě krásně uvolní a dokonale propojí s masem. Zvěřinové koření má široké možnosti použití:
- Na pečené srnčí nebo jelení maso – potřete maso kořením smíchaným s olejem, nechte odležet a pomalu pečte v troubě. Přidejte cibuli, česnek a pár snítek rozmarýnu.
- Do ragú nebo guláše – přidejte zvěřinové koření už na začátku k restované cibuli. Jalovec a bobkový list zvýrazní chuť masa, tymián se postará o příjemnou bylinnou vůni.
- Na kančí plec nebo kýtu – maso naložte na několik hodin do marinády z koření s vínem, česnekem a cibulí. Pak pečte pomalu zakryté, ideálně s kořenovou zeleninou.
- Na paštiky nebo domácí teriny – stačí trocha koření a zvěřinová paštika dostane hloubku a lesní charakter.
Tip na závěr
Zkuste touto směsí ochutit i pečená jablka nebo hrušky, které podáváte ke zvěřině. Jemný jalovec a rozmarýn vytvoří dokonalý kontrast ke sladkosti ovoce.

Dávkování koření na zvěřinu
Narazili jste v receptu na koření na zvěřinu a nevíte jaké množství odměřit? Připravili jsme pro vás tabulku s nejběžnějším dávkováním.
Zarovnaná čajová lžička | 2 g |
Vrchovatá čajová lžička | 3 g |
Zarovnaná polévková lžíce | 6 g |
Vrchovatá polévková lžíce | 8 g |
Míry jsou samozřejmě přibližné a vždy platí, že byste koření na zvěřinu měli dávat dle svých vlastních chuťových preferencí. My doporučujeme 2 vrchovaté polévkové lžíce koření na 1 kg masa nebo na 1 l omáčky.
Kde koupím koření na zvěřinu?
Nejenom koření na zvěřinu, ale i další různé koření, kávu, čaj a různé laskominy koupíte v našem obchodě Království chuti v Praze, Nuselská 10.
Rodinný obchod Království chuti manželů Michaely a Jana Schneedorferových je největším kamenným specializovaným obchodem s kořením v České republice, ve kterém naleznete přes 300 druhů čerstvého koření a nepočítaně různých bylinek, pražené kávy, čajů, ořechů, sušených plodů a dalších laskomin, včetně koření na zvěřinu.
Při vstupu do tohoto nenápadného krámku vás napadne, že snad ani nejste v obchodě, ale spíše v unikátním muzeu, protože veškerý sortiment je dostupný ve velkých skleněných dózách a tak si jej můžete před nákupem důkladně prohlédnout a přivonět. Mnoho zákazníků také přivítá, že lze koření zakoupit v téměř libovolném množství a mohou tak směle v kuchyni experimentovat s novými neznámými chutěmi. Samozřejmostí je rovněž bezobalový nákup do přinesených kořenek, dóz nebo sáčků. Standardně veškeré zboží balíme do kvalitních plastových ZIP sáčků s možností opakovatelného uzavírání, ale na přání vám rádi produkty zabalíme do papírových sáčků.
Pořídit si zde můžete rovněž doplňky jako např. mlýnky na kávu i koření, kořenky, kávovary typu french press a mocca a nepřeberný výběr plechových dóz na čaj, kávu a další potraviny.
Veškerý sortiment je též dostupný v internetovém obchodě s doručením po celé České republice od 69 Kč.
Kontakty a otevírací doba obchodu | Více informací o dopravě