Tyto chilli papričky, nakrájené na sílu nitě, se někdy též nazývají chilli vlasy nebo chilli struny. Mají jemnou chuť, používají se především pro dekorativní účely na obložené mísy, pizzu, ryby, steaky nebo do polévek.
Chuť a vůně
Jemně pálivá chuť s kouřovým nádechem.
Druh kuchyně, ve které se chilli s oblibou používá
Na co se chilli většinou používá
Kde se pěstuje
Čína, Indie, Vietnam, Afrika, Amerika
Na co se používá
Na dekorativní ůčely: na pizzu, steaky, ryby, sýry, zeleninové pokrmy, do polévek, těstovin, na guláš. Můžete s nimi ozdobit i dezerty a zmrzlinové poháry.
Příprava
Pokud chilli vlákna namočíte na 10 až 15 minut do vody, získají jemný a lehoučký vzhled. Pro zvýraznění jejich chutě je můžete lehce osmažit na pánvi. Restujte je na mírném ohni jednu až dvě minuty za stálého pohybu, aby se nespálily.
Recept
Čerstvý sýr v praženém kokosu s chilli nitěmi
Na rozpálené pánvi lehce opražíme kokos do zlatavé barvy a dáme jej vychladnout. Mezitím si z čerstvého sýru (např. balkánský nebo Lučina) připravíme malé kuličky, které obalíme ve vychladlém kokosu.
Obalené kuličky umístíme na mísu nebo servírovací tác, lehce pokapeme medem a na závěr ozdobíme chilli nitěmi.
Země původu
Čína
Chilli nabízíme v těchto variantách
Honza z Království doporučuje
Tip na dárek: Vyzkoušejte nakládaný hermelín ozdobený chilli nitěmi. Hermelíny rozkrojte podélně a z vnitřní strany je posypte červenou paprikou. Přidejte česnek nakrájený na tenké plátky a trochu barevného pepře. Poloviny hermelínů přiklopte a postupně vkládejte do pěkné sklenice. Mezi jednotlivé hermelíny vložte ještě trochu česneku, celý bobkový list a na ozdobu chilli nitě. Plnou sklenici zalijte olejem, nejlépe olivovým a nechte zrát v lednici týden až dva.