Hořčice bílá je semínko rostliny hořčice seté. Má štiplavou chuť, používá se k výrobě pokrmové hořčice, do nakládaných okurek a zeleniny v kyselém nálevu, k přípravě marinád, ale i ke kořenění minutek. Rozmícháním mletých semínek s tekutinou (vodou, octem, mlékem nebo pivem), solí, cukrem (medem) a kořením podle chuti lze připravit domácí hořčici.
Chuť a vůně
hořkosladká, středně štiplavá
Druh kuchyně, ve které se hořčice s oblibou používá
Na co se hořčice většinou používá
Kde se pěstuje
Evropa, oblast Středomoří, západní Asie
Na co se používá
K přípravě marinád, dresinků, pomazánek, výrobě domácí hořčice. Výborná je do směsí koření na grilování, kari směsí, do mletých mas, na ryby či zeleninových pokrmů.
Recept
PIKANTNÍ KUŘECÍ ŘÍZKY PEČENÉ V TROUBĚ
800g kuřecích řízků, sůl, pepř, 1-2 lžíce chilli omáčky, 250ml zakysané smetany, 1 hrnek strouhanky, 1 lžička kari koření, 1 lžička mleté bílé hořčice, 1-2 lžičky mletého česneku
Maso osolíme, opepříme a naložíme do zakysané smetany smíchané s chilli omáčkou alespoň na 3 hodiny (nebo do druhého dne). Řízky obalíme ve směsi strouhanky, kari, hořčice a česneku a na plechu vyloženém pečícím papírem pečeme v troubě vyhřáté na 180°C 30 minut, potom maso obrátíme a dopečeme ještě 20 minut. Podáváme např.s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.
Země původu
Česká republika
Hořčice je dostupná v těchto variantách