Pepř bílý je stejně jako černý a zelený plodem pepřovníku černého, liší se různými stupni zralosti a způsobem zpracování. Všechny tyto pepře mají podobnou peprnou chuť. Bílý pepř se získává ze zralých bobulí zbavených slupky a je jemnější než černý.
Chuť a vůně
peprná, svěží
Druh kuchyně, ve které se bílý pepř s oblibou používá
Na co se bílý pepř většinou používá
Kde se pěstuje
Asie, Madagaskar, Brazílie
Na co se používá
Do smetanových omáček, polévek, dresinků, pomazánek, hodí se na ryby i různé masové, zeleninové a bramborové pokrmy.
Recept
Bílá polévka z hlívy a fazolí
250g hlívy ústřičné, 240g bílých fazolí (uvařených nebo ve slaném nálevu-scezených), 2 brambory, 1 cibule, 50g másla, 1lžíce oleje, 3ks nové koření, 1ks bobkový list, pepř bílý mletý, vývar dle potřeby, 360ml zakysané smetany, sůl
Na másle a oleji osmažíme dosklovata jemně pokrájenou cibuli s novým kořením a bobkovým listem. Přisypeme na nudličky pokrájenou hlívu a smažíme do povadnutí. Přidáme na kostky nakrájené brambory, přilijeme asi 0,5l vývaru a vaříme doměkka, poté brambory v polévce rozšťoucháme. Vmícháme fazole, dosolíme a opepříme dle chuti, zředíme vývarem do požadované hustoty, přivedeme k varu, odstavíme a vmícháme zakysanou smetanu. Můžeme dozdobit nasekanými bylinkami nebo pokrájeným vejcem natvrdo.
Země původu
Indonésie
Bílý pepř nabízíme v těchto variantách